Hiilineutraali lentokenttä

Mäntsälä Aero Hiilineutraali lentokenttäMäntsälä Aeron suunnitelmissa on alusta lähtien ollut lähtökohtana löytää mahdollisimman hiilineutraali vaihtoehto kenttäalueen sähkö- ja lämmöntuotantoon. Saimme YVA-kyselyjen kauttaa rakentavaa palautetta kentän päästöihin liittyen, joten julkaisemme nyt suunnitelmamme kentän lämmöntuotannosta ja alueen päästöistä, 100% uusiutuvalla energialla.

Kentältä lähtevien koneiden lentomäärät aiheuttavat alueellisia päästöjä riippuen koneiden lentoajoista. Trafin tilastojen mukaan pienkoneet lentävät keskimäärin 21h vuodessa. Mäntsälä Aerolta lähtevien koneiden lentoajaksi on arvioitu 2921h, mikä tarkoittaa noin 139 pienkonetta vuodessa. Jotta saamme kiinteistöjen lisäksi myös lentotoiminnan hiilineutraaliksi ja C02-päästöttömäksi, rakennamme kattopintoihin ja tarvittaessa meluvalleihin aurinkopaneeleita riittävän määrän, jotta n. 3000 lentotuntia saadaan alueella ns. päästöttömäksi. Tässä puhutaan siis kompensaatiosta, eli mitä kevyen ilmailun koneet tuovat päästöjä, niin aurinkopaneeleilla saadaa vihreää energiaa vastaava määrä tuotettua kentälle.

Ympäristöasiat

  • Hanke on käynnistetty 18.8.2017
  • Hankkeesta on päätetty tehdä Yva
  • Hankkeeseen on osallistunut kaikkiaan yli 50 virkamiestä.
  • Kaikkiaan paperia on tuotettu yhteensä 1400 sivun verran Yvan ja ympäristöluvan aikana.

 

Mäntsälä Aero Ympäristövaikutusten arviointi

Yhteysviranomainen ELY-keskus

Mäntsälä Aeron YVA-aineisto (Ympäristöhallinnon hankkeelle perustama YVA-sivu)

Arviointiohjelma

Arviointiselostus

Ympäristölupa

Mäntsälä Aero Ympäristölupa on aluehallintoviraston käsittelyssä.

Muita liitteitä

Melukartoitukset

  • Moottoritien melut: 60-80db riippuen onko autossa nastat. Meluun vaikuttaa myös kesärajoitus
  • Suihkun ääni: 60 db
  • Ultrakevyt kone (Ikarus): 58 db
  • Kova tuuli: n. 30db

Lisätietoja arjen meluista löytyvät täältä.

Yleisin lentokone lentopaikalla tulisi olemaan Ikarus C 42. Tekniset tiedot Ikarus-lentokoneesta löytyvät täältä.
Samantapaiset lentokoneet olivat talvella Herman onkimaan lentotapahtumassa, missä kaikkiaan tuhat paikallista kävi ihastelemassa.

Haluamme olla varmoja, ettemme aiheuta kenellekään häiriötä; emme ihmisille emmekä eläimille. Liitteenä on melumallinnukset alueesta sekä maantasossa että ilmasta. Mallinnuksista voidaan helposti todeta, että toiminnalla on erittäin vähäiset muutokset alueen meluun ja isoimpana melunlähteenä on valtatie.
Alla olevista linkeistä voit ladata melumallinnukset.