Hiilineutraali lentokenttä

Mäntsälä Aero Hiilineutraali lentokenttäMäntsälä Aeron suunnitelmissa on alusta lähtien ollut lähtökohtana löytää mahdollisimman hiilineutraali vaihtoehto kenttäalueen sähkö- ja lämmöntuotantoon. Saimme YVA-kyselyjen kauttaa rakentavaa palautetta kentän päästöihin liittyen, joten julkaisemme nyt suunnitelmamme kentän lämmöntuotannosta ja alueen päästöistä, 100% uusiutuvalla energialla.

Kentältä lähtevien koneiden lentomäärät aiheuttavat alueellisia päästöjä riippuen koneiden lentoajoista. Trafin tilastojen mukaan pienkoneet lentävät keskimäärin 21h vuodessa. Mäntsälä Aerolta lähtevien koneiden lentoajaksi on arvioitu 2921h, mikä tarkoittaa noin 139 pienkonetta vuodessa. Jotta saamme kiinteistöjen lisäksi myös lentotoiminnan hiilineutraaliksi ja C02-päästöttömäksi, rakennamme kattopintoihin ja tarvittaessa meluvalleihin aurinkopaneeleita riittävän määrän, jotta n. 3000 lentotuntia saadaan alueella ns. päästöttömäksi. Tässä puhutaan siis kompensaatiosta, eli mitä kevyen ilmailun koneet tuovat päästöjä, niin aurinkopaneeleilla saadaa vihreää energiaa vastaava määrä tuotettua kentälle.

Ympäristövaikutusten arviointiohjelma

Useat tahot ovat toivoneet / vaatineet Ympäristövaikutusten arviointimenettelyä (YVA) Mäntsälän lentopaikalle. YVA-lain mukaan lentopaikka ei sitä vaadi.
Koska sitä on vaadittu useaan otteeseen, on YVA-hanke käynnistetty kesällä 2018, jotta kukaan ei pääse sanomaan, että asioita olisi jäänyt tutkimatta.

Ympäristövaikutusten arviointimenettely on raskain menettely tutkia vaikutuksia. YVA:ssa tarkastellaan eri vaihtoehtoja ja näin ollen tullaan tarkastelemaan myöskin Malmin lentoaseman koko siirtoa alueelle vaihtoehtona peltokentältä lentämistä.

Mäntsälä Aeron YVA-aineisto (Ympäristöhallinnon hankkeelle perustama YVA-sivu)

Liitteet erikseen

Alta löydät YVA-selostuksen liitteet erillisinä tiedostoina.

Melukartoitukset

  • Moottoritien melut: 60-80db riippuen onko autossa nastat. Meluun vaikuttaa myös kesärajoitus
  • Suihkun ääni: 60 db
  • Ultrakevyt kone (Ikarus): 58 db
  • Kova tuuli: n. 30db

Lisätietoja arjen meluista löytyvät täältä.

Yleisin lentokone lentopaikalla tulisi olemaan Ikarus C 42. Tekniset tiedot Ikarus-lentokoneesta löytyvät täältä.
Samantapaiset lentokoneet olivat talvella Herman onkimaan lentotapahtumassa, missä kaikkiaan tuhat paikallista kävi ihastelemassa.

Haluamme olla varmoja, ettemme aiheuta kenellekään häiriötä; emme ihmisille emmekä eläimille. Liitteenä on melumallinnukset alueesta sekä maantasossa että ilmasta. Mallinnuksista voidaan helposti todeta, että toiminnalla on erittäin vähäiset muutokset alueen meluun ja isoimpana melunlähteenä on valtatie.
Alla olevista linkeistä voit ladata melumallinnukset.

Luontokartoitukset